Subscribe to our RSS Feeds
Hello, this is a sample text to show how you can display a short information about you and or your blog. You can use this space to display text or image introduction or to display 468 x 60 ads and to maximize your earnings.

Kawal emosi???? Macam mana??

0 Comments »
Hye frens...'nama berita'?? kali ni sya nak dedahkan bagaimana kita boleh kawal emosi dengan senang..ni ikut cara sya la.. apa yang penting, kita kena cari punca sebenar kita mengalami tekanan emosi...sya skrg pun tertekan juga tapi tetap cool...buat kerja kena berhemah..

Dari pengalaman sya la kan, tekanan emosi yang paling kuat melanda kita adalah berkenaan 'relationship'.. perhubungan dengan keluarga, rakan-rakan, jiran tetangga, dengan majikan, dengan pekerja, dengan orang yang baru dikenali, dengan orang yang tak dikenali, kekasih hati..dan macam2 lagi..

Itulah pengalaman kita kan..mcm2 juga...itulah kehidupan..kalau tak de masalah, maksudnya itu bukan kehidupan..masalah itu yang menjadikan kita semakin matang dan matang dan terus matang...sampai la kita jadi 'tua'..

Sya buat simple2 je..tak banyak langkah yang perlu diikuti.. ok puan2 dan tuan2...ini bukan teori kaunseling ye...ehe..

step 1: kita tau kita marah, sedih, takut, rungsing, bimbang, kecewa dn mcm2 lagi..ok..tahan dulu semua itu..kembali ke normal..i mean, kosongkan fikiran...tarik nafas panjang...cuba ingat betapa damainya air laut yang bergelora seakan-akan mengalun irama yang merdu...sedap kan bunyi nya...

step 2: cari sesuatu yang lain tempat kita boleh lepaskan geram...jgn pula lepaskan kat benda2 hidup atau benda yang kita sayang..tak boleh la...ok kalau sya, sya akan mulakan dengan bermain 'dart' atau lepaskan geram kat game dalam laptop...NFS Most Wanted..aha..sya boleh langgar kereta polis dalam tu..baru puas hati....

step 3 : minum la seberapa banyak air kosong...bukan alkohol atau wain ya...lagi banyak marah, lagi kuat minum...itu cara saya...tapi jangan sampai 'lemas' sudah la...dan jangan lepaskan perkataan geram kmu terhadap kwn2..

step 4: buat kerja lain dengan bersungguh-sungguh...cam sya, kemas2 rumah ke..lagi tertekan sy, lagi rajin sya kemas rumah..rumput2 kat luar rumah pun habis dipotong...selesai kemas rumah, lihatlah hasilnya..bersih kan??? ada juga maknanya itu...

step 5 : sudah penat kemas rumah ke buat kerja lain ke..sy amik langkah terus tidur..tidur ni baik untuk kesihatan..sangat baik..di samping itu, minda kita tersusun secara automatik di samping merehatkan badan... kalau masih juga tertekan...ala..bawa ja dalam mimpi...bergaduhla dalam mimpi, terjun la dalam mimpi, semuanya dalam mimpi...

Ok la kawan2...mungkin setakat ni dulu sya mendedahkan bagaimana untuk mengawal emosi... kalau ada yang baik dari sya, cuba la ya...kalau tak ok tu, abaikan saja..sya cuma bg nasihat secara ringkas..tidak buang masa...perhubungan perlu dijaga dengan berhati-hati..memang bukan senang nak jaga hati smua orang tapi ingatlah..berusahalah untuk menjaga hati semua orang..

p/s: senyuman adalah sesuatu yang sangat ajaib di dunia..ingatlah kwn2...senyum la kepada semua...jangan tension maa... - you are not alone..-
8:54 PM

0 Responses to "Kawal emosi???? Macam mana??"

Post a Comment

Hornbill (Our Pride Bird)

Hornbill (Our Pride Bird)